Sosyal Medya 2

Yazar: lacinyldrm 29/11/2022 0 Adet Yorum Yapıldı Sosyetic Sosyal Medya Ajansi,

Takipçi sayısı gerçekten önemli mi? 2020'den beri organik erişimlerle başı belada olmayan var mı? 2021 yılında çıkan son rapora göre tüm sosyal ağların ortalama organik erişimi sadece %5! Buna göre 120.000 takipçisi olan markanın paylaştığı içeriği sadece 6.000 kişi görebiliyor. Bunun sonucunda marka kendi takipçisine bile görünür olmak için reklam harcaması yapmak zorunda kalıyor. 2021 yılında %40'dan fazla artan reklam maliyetleri, 2022'nin ilk yarısında daha şimdiden %50'den fazla artmış görünüyor. Her durumda markalar görünür olmak için daha fazla ödemek zorunda kalıyor.

Peki neden böyle oldu?

1-Instagram algoritmasının değişimi
Instagram uzun zamandır ana sayfa akışında kullanıcının yakınları ve etkileşime geçtiklerini öne çıkarıyordu. 2021 sonunda bu resmiyete kavuştu ve 3 farklı ana akış ile erişimlerin tabutuna son çivi çakılmış oldu. Kullanıcılar instagramda vakit geçirirken yakın arkadaşları, etkileşimde oldukları ve keşfetteki içerikleri bitirmeli ki markaların içeriklerine sıra gelsin.
Ek parantez, instagram son dönemde ağırlık keşfet içeriklerini göstermeye başladı.

2-Sosyal ağın yaşam ömrü
Meta business, facebook'ta yaşadığı kaçınılmaz sonu instagram için olabildiğince ertelemeye çalışıyor. Yine de 2020 yılından itibaren en büyük rakibi TikTok karşısında geleceği pek parlak görünmüyor. Uygulamada geçirilen vakti uzatmak için ise ilk feda edilen elbette markaların erişimleri.

3-Markaların içerik politikaları
İçerik politikası neredeyse her gün farklı içerik paylaşma noktasına gelen markaların birbiri ile yarışa girmesi hem içerik kalitesini düşürdü hem de çok fazla statik içeriğin ortaya çıkmasına neden oldu. Haliyle kullanıcı binlerce içerikten sadece bir kaç tanesini görebilirken kalanından hiç haberi bile olmadı.

Takipçi sayısı markalar için KPI olmaktan çıkmalı mı?
Açıkçası buna direkt olarak evet ya da hayır demek çok zor. Ancak eskisi kadar önemli bir KPI olmadığı konusunda eminiz. Dünya devi CocaCola da olsan Türkiye'de (instagram) takipçin 75.000 olabilir. Aynısı Burger King için de geçerli (69.000). Bu sayılar bir çok marka için az sayılabilecek rakamlar. CocaCola'nın veya Burger King'in ise bu sayıları sorun olarak görmediği açık. Çünkü takipçi sayısından ziyade etkileşim oranlarına odaklanmak ve anlamlı içerik üretebilmek çok daha anlamlı. Diğer yandan buraya kadar okuduysanız sizden bir ricam var; instagramınızda kaç tane marka takip ediyorsunuz? Neden ? Yorumlara yazın üzerine konuşalım.

Metin Yazarı : Sosyal Medya Uzmanı Uğur ÇUBUKÇU 
​https://www.linkedin.com/in/ugurcubukcu/

Yorum Yap